Bakterie jako szkodniki roślin uprawnych cz. 13

Jedynym dokładnie zbadanym przykładem choroby o charakterze bakteriologicznym będzie tu choroba fasoli, opisana przez Delacroix pod mianem: „la grasse des haricots”. Przejawy choroby tej są następujące: na powierzchni 8 – 10 centyraetrowych strączków pojawiają się ciemno zielone i jakby pociągnięte tłuszczem plamy; plamy podobne zjawiają się również na liściach i łodygach, lecz nie są tak charakterystycznymi. W razie wilgotnej pogody plamy powyższe pokrywają się śluzem, co służy jako oznaka gnicia, które stopniowo coraz bardziej postępuje w głąb, nabierając na powierzchni połysku perłowego. W miarę rozwoju choroby zakażeniu ulec mogą i niedojrzałe ziarna, przy czym na ich powierzchni zauważyć się dają małe, żółte plamki, są to kolonie chorobotwórczych bakterii. Niektóre z ziaren takich podlegają całkowitemu zepsuciu, inne dojrzewają, a nawet nie tracą siły kiełkowania, lecz rzadko wydają rośliny normalne. Drobnoustrój, wywołujący powyższą chorobę, należy do bakterii, posiada ruch własny i znany jest pod mianem bac phaseoli. Co się tyczy środków zaradczych, to prócz starannego doboru zdrowych zupełnie ziaren do siewu innych Delacroix na razie nie podaje.

Comments
  1. Reklama

    To Cię zainteresuje:

    forum yerba mate pajarito
    foto budka katowice
    gaz propan dla firmy
    gaz propan dla firmy cena
    Głęboki wózek spacerowy
    grzejniki z niskim poborem energii
    higienistka stomatologiczna blog
    Homogenizatory ciśnieniowe
    homogenizatory do mleka
    Homogenizatory laboratoryjne