Bakterie jako szkodniki roślin uprawnych cz. 15

Drobnoustrój ten zagnieździwszy się wewnątrz ziarna powoduje pewnego rodzaju chemiczne procesy w składnikach ziarna, związane z tworzeniem się czerwonego barwika. Istota tych procesów polega głównie na rozpuszczeniu skrobi i rozkładzie ciał białkowych.

Oczywiście procesy te nader ujemnie oddziałują na wartość ziarna traci ono jednocześnie ładny wygląd, staje się pomarszczonym i lżejszym. Dotąd choroba ta występuje dość rzadko, wielkich też obaw nie budzi. Co się tyczy warunków, sprzyjających pojawieniu się jej, to Prillieux główną rolę przypisuje tu przedwczesnemu sprzętowi pszenicy w stanie nie zupełnie jeszcze dojrzałym; nieumiejętne przechowania ziarna, a mianowicie w warunkach złej przewiewności, bardzo ma również sprzyjać rozwojowi choroby.

Niektóre trawy łąkowo również podlegają chorobom na tle bakteriologicznym. Mianowicie Rathay wspomina o pewnej chorobie trawy kupkowej (dactylis glomerata), przejawiającej się w sposób następujący: rośliny rosną słabo, tak na łodyżce, jak też i na liściach pojawia się śluz barwy cytrynowej, pokrywający często nawet kwiatostan. W śluzie tym mimo jego kwaśnego odczynu badania mikroskopowe wykazały obfitą zawartość krótkich elipsoidalnej formy bakterii, pozbawionych ruchu własnego.

Comments
  1. Reklama

    To Cię zainteresuje:

    intensywny kurs angielskiego warszawa
    intensywny kurs języka angielskiego warszawa
    internetowa agencja warszawa
    internetowa nauka angielskiego
    internetowy kurs języka angielskiego
    izolacje natryskowe alfainstal
    jodła kaukaska sprzedaż
    jotul kominki
    kanapy do biura Warszawa
    karnityna a odchudzanie