Metodyka badań oraz sposoby niszczenia bakterii cz. 6

Pamiętać jednak należy, że taka temperatura zabija jedynie zwykłe postacie bakteryjne, nie jest jednak zdolną zniszczyć zarodników bakterii, które, jak wiadomo, opierają się bez porównania wyższym temperaturom W laboratoriach więc w tym celu używają specjalnych aparatów, zwanych nutoknwami. tj. kotłów, w których wytworzyć można parę wodną o ciśnieniu kilku atmosfer; w tych warunkach nawet zarodniki ulegają bezwarunkowo zniszczeniu. W praktyce codziennej wyjaławianie togo rodzaju, ze względu na drożyznę aparatu, zastosowania mieć nie może, zwykle więc stosowany bywa sposób następujący. Przedmiot lub ciało, mające być wyjałowionym, poddajemy w ciągu 0,5 do 1 godziny działaniu wody wrzącej, lub pary wodnej, powtarzając tę czynność od 8 do 4 razy w odstępach 24 godzinnych. Za pierwszym razem zabito zostają zwykło formy bakterii prócz zarodników, te ostatnie w ciągu 24 godzin tj. w odstępie między pierwszym i następnym gotowaniem mają możność wykiełkowania tj. przeistoczenia się w zwykłe postacie bakteryjne, które przy następnym gotowaniu znów ulegają zniszczeniu; gdy jednak część zarodników jeszcze nie wykiełkowała, to z wszelkim prawdopodobieństwem nastąpi to w przerwie następnej, a trzeci raz powtórzona czynność gotowania zabija je bezwarunkowo, dla pewności jednak zupełnej, czynność tę powtarza się jeszcze raz czwarty.

 

Comments
  1. Reklama

    To Cię zaciekawi:

    Wynajem mat wyjściowych Poznań
    Nauka jazdy Nowy Sącz
    Notariusz we Wrocławiu
    nowe domy łódź
    nowe mieszkanie na ursynowie
    noże typu karambit
    obiekty konferencyjne warszawa
    obróbka skrawaniem rzeszów
    ocieplenia budynków kraków
    odlew aluminium